Anar al contingut

ETAP del Cardener

L’ETAP del Cardener està ubicada al terme municipal de Navès, Lleida. Construïda entre els anys 2010 i 2015, té una capacitat de tractament de 0,35 m3/s d’aigua procedent de l’embassament de la Llosa del Cavall i pot emmagatzemar fins a 1.368,5 m3.

Procés de tractament

El procés de tractament està constituït per les fases i operacions següents:

 • Captació i obra d’arribada
  La planta capta l’aigua a una cota de 721,44 metres sobre el nivell del mar de l’embassament de la Llosa del Cavall mitjançant una canonada de diàmetre DN1500 i s’impulsa cap a l’estació de bombament mitjançant una canonada de diàmetre DN 600. Quan la cota d’aigua a l’embassament es troba per sota de 790 msnm s’ha de posar en marxa el bombament. Es disposa en aquest punt de la posibilitat de fer una pre-oxidació amb permanganat potàsic.
 • Barreja, floculació i decantació
  Un cop l’aigua arriba a l’ETAP, entra a l’obra d’arribada on es pot fer una precloració mitjançant hipoclorit sòdic i després passa a les cambres de coagulació i floculació on es dosifica coagulant, necessari per a la clarificació de l’aigua, i floculant, per tal que les partícules coagulades siguin d’una mida més gran i s’afavoreixi la seva decantació. La línia de decantació està formada per dos decantadors que disposen d’un sistema de pulsacions per evitar la sedimentació dels fangs. La recollida de l’aigua decantada es fa per la part superior dels decantadors.
 • Filtració amb sorra 
  La planta disposa de 6 filtres de sorra. L’aigua filtrada es recull mitjançant un col·lector que envia aquesta aigua al dipòsit final de planta. Periòdicament els filtres es netegen a contracorrent amb aire i aigua, per retirar les partícules que han quedat retingudes a la sorra. A la sortida del col·lector es realitza la desinfecció de l’aigua tractada amb hipoclorit sòdic.
 • Emmagatzematge de l’aigua tractada
  El dipòsit de la planta té una capacitat total de 1.368,5 m3. Aquest dipòsit està dividit en tres sectors: dues cambres d’emmagatzematge d’aigua tractada, amb una capacitat de 501,1 m3 cadascuna; i una cambra d’aigua pel rentat de filtres, amb capacitat de 365,1 m3.

Característiques tècniques

Capacitat de tractament
Capacitat de tractament de l'ETAP 0,35 m3/s
Decantació
Número de decantadors 2 unitats
Tipus Pulsator lamel·lar
Dimensions de cada decantador 14,00 x 7,50
Superfície total 105 m2
Alçària aigua 4,65 m
Volum total de l'aigua 415 m3
Temps mitjà de retenció 39,53 minuts
Velocitat ascensional 7,76 m/h
Filtració
Número de filtres 6 unitats
Superfície unitària 36 m2
Gruix capa de sorra 90 cm
Cabal nominal 210 m3/h
Emmagatzematge
Número de dipòsits 1 (2 cambres)
+ 1 cambra d’aigua de rentat
Capacitat total 1.368,5 m3

Fem servir cookies per millorar els nostres serveis i facilitar-vos l'ús del web. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir-ne més informació o bé informar-vos de com canviar-ne la configuració a la nostra Política d'ús de cookies.