Anar al contingut

Notícies

ATL fa balanç sobre les afectacions a les seves instal·lacions causades pel temporal Gloria

Canonada ITAM Tordera
05/03/2020

El pas del temporal Gloria la setmana del 20 de gener d’enguany, va provocar diverses afectacions a les instal·lacions gestionades per l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL).

Caldrà esperar uns dies per tenir una valoració econòmica dels danys ja que en alguns casos, com la planta dessalinitzadora de la Tordera (ITAM Tordera), la dificultat d’accés a les zones afectades impedeix una inspecció acurada de les mateixes. Malgrat això, ATL ha fet un primer balanç de les afectacions i ja està treballant des de la mateixa setmana dels fets per a la seva reparació.

La ITAM Tordera és la instal·lació que s’ha vist més afectada ja que la gran crescuda del riu Tordera va produir el trencament de la mota del riu, per sota de la qual transcorre la canonada d’impulsió i el cablejat de comunicacions, que es van veure parcialment arrossegats pel riu. En conseqüència, la ITAM Tordera ha hagut d’aturar el seu funcionament fins que no estigui reparat aquest tram de canonada. Actualment, ja s’han iniciat els treballs de reparació.

Per altra banda, la crescuda del riu Ter al seu pas per l’embassament del Pasteral, va provocar que una gran quantitat de vegetació, troncs, i altres materials, col·lapsessin una de les reixes de l’embassament que permet el pas de l’aigua cap a la canonada d’ATL que transporta l’aigua fins a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable del Ter (ETAP Ter), deixant-la inutilitzada.

En aquest cas, per a la seva reparació, va ser necessària la col·laboració amb l’Agència Catalana de l’Aigua, que va procedir al buidat de l’embassament per tal que el personal i la maquinària de reparació poguessin accedir a l’alçada de la reixa per retirar la vegetació, sorra i troncs que impedien que l’aigua circulés fins a la canonada.

Finalment, diverses canonades d’abastaments i derivacions municipals han quedat al descobert per l’augment dels cabals de rius i rieres, principalment la Tordera, el Ripoll, el Mogent, el Riusec, la riera de Vallromanes i la riera de Cabrils.

La crescuda del riu Mogent va provocar diverses afectacions a la canonada que uneix la ITAM Tordera amb l’ETAP del Ter, quedant al descobert o descalçada en diversos trams. En aquest cas, ja s’ha procedit a la col·locació d’una escullera de protecció i s’està duent a terme la restitució dels terrenys afectats.

Fem servir cookies per millorar els nostres serveis i facilitar-vos l'ús del web. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir-ne més informació o bé informar-vos de com canviar-ne la configuració a la nostra Política d'ús de cookies.