Anar al contingut

Notícies

ATL participa en jornades tècniques sobre la nova Directiva Europea relativa a la qualitat de les aigües de consum

FValero EMALCSA gener 2022
01/02/2022

La Directiva pretén introduir normes revisades per a protegir la salut de les persones de qualsevol tipus de contaminació de les aigües destinades al consum humà, garantint la seva qualitat.

La norma demana fomentar el subministrament de l’aigua de consum de manera pública i gratuïta en edificis públics i en d’altres de privats com, per exemple, els de la restauració.

Durant el mes de gener, ATL ha participat en dues Jornades Tècniques relacionades amb la recent publicació de la Directiva Europea que regula la qualitat de l’aigua de consum.

La Directiva 2020/2184, a més d’incorporar una sèrie de nous compostos químics agrupats sota el nom d’emergents, és més estricta amb els subproductes generats durant el procés de desinfecció, com, per exemple, els trihalometans, als quals afegeix els àcids haloacètics.

Aquesta norma, reforça la idea que l’aigua no només ha de complir la qualitat que s’exigeix en el seu redactat, sinó que, a més, ha de tenir una bona qualitat organolèptica (terbolesa, gust, olor i color) de manera que sigui àmpliament acceptada per la població, per davant d’aigües envasades o de sistemes de tractament domiciliari que suposen un impacte mediambiental derivat de l’ús dels envasos i del seu transport.

Aquest va ser el tema principal del “Seminario técnico sobre calidad de agua en redes de distribución”, organitzat per la Càtedra Universidad de la Coruña i l’Empresa Municipal de Aguas de La Coruña (EMALCSA), celebrada a La Corunya el dia 19 de gener, i que va comptar amb la participació de la Universidad del País Vasco, Global Omnium, el Consorcio de Aguas Bilbao Bizkaia, la Universidade da Coruña, EMALCSA i ATL.

Per altra banda, els dies 18 i 19, a Barcelona, a la jornada organitzada per l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua – CSIC i per l’ISGlobal dedicada a la qualitat de l’aigua d’aquesta ciutat, especialment enfocada al control dels anomenats contaminants emergents, el Dr. Fernando Valero, Cap del Departament d’R+D+i d’ATL, hi va presentar una ponència sobre el control dels subproductes de la desinfecció.

Actualment, els reptes del sector de l’aigua de consum giren al voltant de la protecció del recurs, la reducció dels reactius químics del tractament i la combinació de solucions tecnològiques com l’ús de membranes amb el control de la despesa energètica i dels efectes sobre el medi ambient.

Aquest escenari global, es complementa amb la incorporació de les aigües regenerades com a nou recurs, que tindran més protagonisme al llarg dels propers anys.

En aquest sentit, ATL opera plantes de tractament d’aigua potable amb diferents tecnologies punteres i està compromesa amb la millora continua del sistema per garantir la quantitat, qualitat i continuïtat del servei que presta, incorporant noves solucions, no només en el procés de tractament i distribució sinó també en la seva gestió, duent a terme estudis en col·laboració amb diferents universitats i centres de recerca.

Fem servir cookies per millorar els nostres serveis i facilitar-vos l'ús del web. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir-ne més informació o bé informar-vos de com canviar-ne la configuració a la nostra Política d'ús de cookies.