Anar al contingut

Notícies

L’ATL revisa la seva tarifa, congelada des del 2017

ITAM Llobregat flotació
10/10/2023
  • La mesura, aprovada en el Consell d’Administració de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL), respon a l’increment de costos claus pel cicle de l’aigua, com és el cas de l’energia, i suposarà un augment d’aproximadament 1 euro per persona al mes
  • La congelació s’ha mantingut durant 6 anys amb l’objectiu de no perjudicar el benestar i l’economia de les famílies
  • A partir de l’1 de gener de 2024 entrarà en vigor l’Acord de la Taula del Ter per a la reducció de la captació d’aigua del Ter dels 135hm3 anuals als 90hm3

El Consell d’Administració de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL) ha aprovat una revisió de la seva tarifa i ha elevat la proposta al Consell de la Xarxa Ter-Llobregat i al Consell d’Administració de l’Agència Catalana de l’Aigua, que l’han de ratificat aquesta tarda. Amb l’actual revisió, la tarifa mitjana d’ATL s’incrementa de 0,74€/m3 a 0,99€/m3.

L’impacte econòmic directe de la revisió de la tarifa que s’ha aprovat avui per a la ciutadania variarà en funció de la quota de cada municipi i serà del voltant d’1 euro per persona al mes. La nova tarifa es començarà a aplicar a partir de l’1 de gener de 2024.

Una de les novetats del nou exercici serà la nova metodologia de càlcul sobre un dels components de la tarifa, la Quota Fixa Regional: aquesta, que té en compte els volums d’aigua que els municipis compren a la xarxa d’ATL, pot ser un estímul per millorar l’eficiència de les xarxes municipals d’abastament d’aigua.

L’ATL, que gestiona la principal xarxa d’abastament d’aigua en alta que dona servei a més del 90% de la població de Catalunya (gairebé 5,5 milions de persones), ha mantingut la seva tarifa congelada des de 2017. El Govern va renovar, a finals de 2022, la decisió de mantenir aquesta mesura durant un any més davant del context econòmic, amb un encariment generalitzat dels preus i amb l’objectiu de no perjudicar el benestar i l’economia de les famílies.

Ara l’ATL necessita de poder garantir el servei d’abastament d’aigua i els costos derivats, que han crescut un 21% respecte l’IPC de 2017, com són, per exemple, l’energia elèctrica, els costos de personal, o els aprovisionaments de materials i reactius necessaris per al procés de tractament i distribució de l’aigua. Tot i això, des del 2019, quan el Govern va tornar a assumir la gestió pública de l’ATL, la tarifa de l’aigua no s’ha equilibrat als costos que genera.

Millora de la qualitat de l’aigua i dels ecosistemes

L’1 de gener de 2024 entrarà en vigor l’Acord de la Taula del Ter per a la reducció de la captació d’aigua del Ter dels 135hm3 anuals als 90hm3. Aquest pacte suposarà una millora de l’estat del riu i del seu ecosistema, però implicarà un major ús de les plantes dessalinitzadores, que tenen una despesa energètica més gran que les plantes potabilitzadores tradicionals. A més d’incrementar-se l’ús de l’energia s’incrementa també el cost d’aquesta energia: el nou contracte de subministrament d’energia elèctrica d’ATL per al període 2023-2025, ha patit un augment del 50% en el preu del kWh.

La situació de sequera actual, la més greu del segle XXI, amb més de 36 mesos de pluviometria molt per sota dels registres històrics, no fa sinó confirmar que l’emergència climàtica posa en risc la garantia d’aigua, el benestar de les persones i el desenvolupament i progrés del país, a més de la qualitat i biodiversitat dels ecosistemes hídrics. En aquest context, s’està planificant una expansió de la xarxa d’abastament Ter-Llobregat perquè nous municipis s’hi puguin connectar i vegin així garantit el seu servei d’abastament d’aigua per fer front a futures situacions de sequera.

Fem servir cookies per millorar els nostres serveis i facilitar-vos l'ús del web. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir-ne més informació o bé informar-vos de com canviar-ne la configuració a la nostra Política d'ús de cookies.