Anar al contingut

Notícies

L’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat torna a posar en servei la dessalinitzadora de la Tordera un cop finalitzades les obres d’emergència

Vista nau osmosi ITAM Tordera
08/07/2020

Aquesta instal·lació es trobava aturada degut als desperfectes causats pel temporal Glòria al gener d’enguany.

Les obres corresponents a la restitució de les canonades han permès restablir el servei dins el termini previst.

Els propers mesos es treballarà en la restitució de la mota i la restauració ambiental.

 

L’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat ha posat avui de nou en servei la Instal·lació de Tractament d’Aigua Marina (ITAM) de la Tordera, un cop finalitzades les obres de reparació de les tres canonades afectades pel temporal Glòria, la setmana del 20 de gener de 2020.

Aquella setmana, la gran crescuda del riu Tordera va produir el trencament de la mota del riu, per sota de la qual transcorrien les dues canonades d’impulsió d’aigua de mar de 800 mm de diàmetre i la de retorn del procés de dessalinització de 1.000 mm de diàmetre, així com les línies elèctriques i de comunicacions, que es van veure parcialment arrossegades pel riu.

Les obres de reparació es van classificar com a obres d’emergència, amb l’objectiu de restablir el més aviat possible l'operativitat d'aquesta important instal·lació de subministrament d'aigua potable.

El passat 30 de juny, es van posar en servei les dues canonades que impulsen l'aigua de mar fins la dessalinitzadora i la canonada de retorn del procés de dessalinització, complint així amb el calendari previst. Aquests darrers dies s’han estat duent a terme les operacions tècniques necessàries per comprovar-ne el seu funcionament i assegurar la qualitat de l’aigua que hi transcorre.

Al llarg dels propers mesos, està previst dur a terme les obres de protecció  de la mota, la formació d’una escullera i l’aportació de terra vegetal. Durant el mes d’octubre es procedirà a la restauració ambiental dels espais afectats, atenent a l’època de l’any més adient per dur a terme les plantacions vegetals previstes.

Aquests treballs de restauració ambiental es preveu que estiguin finalitzats al gener de 2021.

El pressupost màxim d’aquesta reparació es va estimar inicialment en 7,5 milions d’euros (IVA no inclòs) però les estimacions actuals han reduït aquest import fins als 5 milions d’euros.

La ITAM Tordera va entrar en funcionament el 2002 amb una capacitat de producció de 10 hm3/any d'aigua potable que es va ampliar posteriorment fins als 20 hm3/any.

La planta té una producció mitjana d’uns 21.600 m3/dia, i dona servei al municipi de Blanes i a les Estacions de tractament d’aigua potable de Tossa-Lloret, gestionada pel Consorci de la Costa Brava, i de Palafolls, gestionada pel Consell Comarcal del Maresme.

Fem servir cookies per millorar els nostres serveis i facilitar-vos l'ús del web. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir-ne més informació o bé informar-vos de com canviar-ne la configuració a la nostra Política d'ús de cookies.