Anar al contingut

Notícies

Les obres de reposició i protecció de la canonada de la dessalinitzadora de la Tordera avancen segons el calendari previst

Rasa amb una de les dues canonades d’aigua de mar de 793,4 mm de diàmetre interior
20/04/2020

L’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat manté la previsió de permetre l’entrada en servei de la ITAM Tordera abans de l’estiu de 2020.

Actualment aquesta instal·lació es troba aturada degut als desperfectes causats pel temporal Glòria al gener d’enguany.

El pas del temporal Gloria la setmana del 20 de gener, va provocar diverses afectacions a les instal·lacions gestionades per l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat (ATL).

La Instal·lació de Tractament d’Aigua de Mar (ITAM) de la Tordera va ser la instal·lació que va resultar més afectada ja que la gran crescuda del riu Tordera va produir el trencament de la mota del riu, per sota de la qual transcorre la canonada d’impulsió i el cablejat de comunicacions, que es van veure parcialment arrossegats pel riu.

En conseqüència, la ITAM Tordera va haver d’aturar el seu funcionament fins que no es procedís a la reparació d’aquest tram de canonada. 

Les obres de reparació han estat classificades com a obres d’emergència i, per tant, segueixen el seu curs actualment, amb l’objectiu de restablir el més aviat possible l'operativitat d'aquesta important instal·lació de subministrament d'aigua potable.

Concretament, per sota la mota que es va endur l’aigua, hi passaven dues canonades de 800 mm de diàmetre que portaven l’aigua de mar fins a la planta dessalinitzadora i una canonada de 1000 mm de diàmetre que transportava la salmorra de rebuig.

Per tant, a més de la reposició de la mota, també cal reposar les canonades i construir unes arquetes de connexió entre els trams de la nova canonada i els trams de la canonada que la riuada no va afectar.

Per altra banda, s’està duent a terme un acurat seguiment de les obres per aconseguir una bona integració ambiental i, quan finalitzin, es realitzarà una restauració dels espais afectats.

El pressupost estimat d’aquesta reparació pot variar entre 4 i 7,8 milions d’euros i es preveu que la ITAM de la Tordera pugui entrar en servei abans de que acabi el mes de juny.

La ITAM Tordera va entrar en funcionament el 2002 amb una capacitat de producció de 10 Hm3/any d'aigua potable que es va ampliar posteriorment fins als 20 Hm3/any, el que suposa 0,6 m3/s.

Fem servir cookies per millorar els nostres serveis i facilitar-vos l'ús del web. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir-ne més informació o bé informar-vos de com canviar-ne la configuració a la nostra Política d'ús de cookies.