Anar al contingut

Gestió de l'aigua

El sistema Ter Llobregat és una complexa trama d’instal·lacions de captació, plantes de tractament d’aigua, dipòsits, estacions de bombament i xarxes de distribució que permeten que l’aigua provinent dels rius Ter, Llobregat i Cardener arribi als municipis amb qualitat òptima per al consum humà.

Actualment aquest sistema compta també amb l'aportació d'aigua de mar dessalinitzada a les plantes del Llobregat (El Prat de Llobregat) i de la Tordera (Blanes). Un cop surt dels dipòsits de capçalera de cada població, la responsabilitat de la distribució als domicilis és competència de cada ajuntament.

ATL s’abasteix d’aigua regulada en sis embassaments: el de La Baells, el de la Llosa del Cavall i el de Sant Ponç, a la conca del Llobregat, i el de Sau, el de Susqueda i el del Pasteral, a la conca del Ter.

Per ser coherents amb aquesta gestió de l’aigua des d’ATL es treballa en:

  • Optimització dels recursos hídrics de que es disposa
  • Millores en el tractament de l’aigua, que inclouen estudis de nous reactius per adaptar-se a la normativa europea, proves en planta pilot i aplicació de noves tecnologies
  • Automatització de les instal·lacions implicades en el procés de tractament
  • Augment i millora dels mètodes dels controls analítics de l’aigua
  • Tractament dels fangs subproducte del procés de potabilització, per a maximitzar la quantitat d’aigua produïda
Gestió de l'aigua ATL
Infografia que mostra les connexions existents entre les diferents instal·lacions de producció d’aigua que formen la xarxa Ter-Llobregat. La ITAM Tordera està connectada amb l’ETAP Ter per mitjà d’una canonada de doble sentit. L’ETAP Ter està connectada també amb l’Estació distribuidora de Trinitat i amb l’estació de bombament de Sant Quirze del Vallès, que també rep aigua dels dipòsits de cota 250. L’ETAP Llobregat està connectada amb el dipòsit de Masquefa, alhora connectat amb l’ETAP Cardener per mitjà d’una canonada de doble sentit, i amb els dipòsits de cota 250. L’ETAP Llobregat està també connectada amb l’estació distribuidora de Fontsanta amb una canonada de doble sentit, que, al seu torn, està connectada amb la ITAM Llobregat. Les dues estacions distribuidores estan connectades entre elles per mitjà d’una canonada de doble sentit.

El recurs hídric

Per dur a terme la producció d’aigua destinada al consum humà d’una manera eficient és necessari conèixer la quantitat i qualitat de l’aigua disponible per a ésser captada.

Pel que fa a les dades de quantitat es disposa de les informacions proporcionades per l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA) sobre l’estat dels embassaments

Estacions de tractament d'aigua potable (ETAP)

L'aigua captada al medi ambient s'ha de tractar per a fer-la potable per al consum humà. Aquesta tasca la realitzen les plantes potabilitzadores.

ATL disposa de tres estacions de tractament d'aigües potables (ETAP), una situada a Abrera i que pren directament l'aigua del riu Llobregat, una altra situada als termes municipals de La Roca del Vallès, Cardedeu i Llinars del Vallès, que tracta els cabals procedents del riu Ter i, finalment, una situada a Navès, que tracta l'aigua de l'embassament de la Llosa del Cavall.

Dessalinitzadores (ITAM)

Estacions distribuïdores

Fem servir cookies per millorar els nostres serveis i facilitar-vos l'ús del web. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús. Podeu obtenir-ne més informació o bé informar-vos de com canviar-ne la configuració a la nostra Política d'ús de cookies.